Hoeveel moet je stretchen en waarom?

Je hebt vast en zeker vaker gehoord ‘je hebt niet genoeg gestretcht’ of dit nou door een dokter een coach of een therapeut is geweest. Je huidige blessure had voorkomen kunnen worden als je meer gestretcht had werd er dan verteld. Of er werd als gevolg van je blessure verteld dat je meer moet stretchen om de volgende keer je blessure te voorkomen. Ik heb nieuws voor je: je hoeft niet meer tijd in het stretchen te steken vanaf nu om je blessures te voorkomen!

Moet ik stretchen om blessures te voorkomen?

Nee! Meerdere studies wijzen uit dat stretchen niet zorgt voor het terug dringen van het risico om een blessure op te lopen.

Moet je dan wel stretchen om je resultaat in training te vergroten?

Nee! Je hebt zeker een bepaalde capaciteit tot flexibiliteit nodig in veel sporten. Denk aan een honkballer die met zijn worp achter zijn hoofd moet komen of een turnster die haar been boven haar hoofd moet krijgen. Alleen zijn deze extreme bewegingsuitslagen bereikt door te trainen in de beweging niet door rekken richting die beweging. Meerdere studies bewijzen ook hierbij dat vergrootte flexibiliteit niet per se samengaat met een grotere prestatie. Wat wel blijkt is dat er een samenhang is tussen beter resultaat in specifieke training door middel van krachttraining.

Maar hoeveel moet je dan stretchen en is er ook een keerzijde van te veel stretchen?

Helaas wel. Recent onderzoek wijst uit dat maar 10 sessies van hamstring stretches, uitgevoerd in de vorm van 3×30’ seconden, hamstring kracht verminderde met 7%. Daarnaast resulteerde het ook in vermindering van de functionele atletische capaciteit van de sporter, gemeten door een single leg triple hop test. Uiteindelijke werd er geconcludeerd dat statisch stretchen er mogelijk voor zorgt dat er zelfs meer blessure kans is en verminderde prestatie. Wel is belangrijk te vermelde dat deze negatieve effecten niet zijn waargenomen bij dynamisch stretchen.

Is het dan nooit goed om stretchen?

Laat ik het zo formuleren: Is jou doel je tenen met gestrekte benen aan te raken? STRETCH! Is het je doel achter je rug te reiken met je arm? STRETCH! Wil je je knie beweeglijkheid vergroten na een operatie? STRETCH! Uiteindelijk gaat het erom dat je functioneel prima kan stretchen als dat je doel is. Maar is het je doel om je prestatie te vergroten en je blessure risico te verminderen? Dan zegt de wetenschap: maak het sterker door middel van kracht training en ga niet stretchen!

Conclusie

De meest genoemde voorgestelde voordelen van stretchen worden helaas niet gesteund door wat er in de wetenschap bewezen wordt. Wel wordt er in onderzoeken aangetoond dat kracht training zowel verbetering laat zien in atletische prestatie als het afnemen van blessure risico’s. Wil je je voorbereiden voor een sport sessie of gym sessie is het, het beste om een dynamische warming up routine uit te voeren die jou voorbereid in de bewegingen die je vervolgens in de sport sessie zal gaan maken. Dus als het goed is weet je nu: ga niet stretchen voor je training als warming up!

× Neem contact met ons op