Knieën over tenen is het veilig?

Knieën over je tenen bij squaten, is het nu verstandig om te doen of is het echt een NO GO?! Iedereen met ervaring in de sportschool heeft het vast wel eens gehoord om zich heen: ‘je mag niet met je knieën voorbij je tenen tijdens het squaten!’

Laten we het eerst eens hebben over hoe vaak deze beweging wel niet plaatsvindt in het dagelijks leven, als je gaat zitten in de stoel of daar vanuit op staat. Als je achter je bureau zit met je voeten naar achter of als je op het toilet zit. Je knieën komen vaker in deze positie als je denkt.

Sterker nog je knieën moeten zelfs over je tenen gaan als je moet opstaan. Dit komt puur neer op natuurkunde, als je zit bevind je zwaartepunt van je lichaam zich achter je voeten. Om op te kunnen staan, moet jij je zwaartepunt boven je voeten brengen, je heupen iets naar voren laten leunen en je knieën dus naar voren laten komen over je tenen.

Kortom knieën boven of voorbij de tenen zijn slechts een beweging of houding. Het is een natuurlijke beweging die je niet hoeft te ontwijken. Wat alleen enorm van belang is dat je op de juiste wijze opbouwt in jouw oefening en in dit voorbeeld de squat. Zoals bij elk deel van het lichaam is het zo dat alles wat je te veel doet waar je lichaam niet op voorbereid is zal resulteren tot gevoeligheid en pijn en daarbij ongemak. Met voldoende training het juiste volume en een goede uitvoering is het volkomen veilig en prima je knieën voorbij je tenen te laten gaan. Ervaar je hier ongemak en pijn aan doordat je te snel te zwaar of te veel traint, dan is dit natuurlijk wel een signaal om niet te negeren en dien je daar op in te spelen.

× Neem contact met ons op