Wil jij blessure vrij zijn? Dit is dé oefening.

Wil jij blessure vrij zijn? Dan is deze oefening, de oefening die jij moet doen om blessures te voorkomen. Benieuwd naar de oefening die niet mag ontbreken in jouw succes naar een blessure vrij lichaam? En een oefening die er tevens voor zorgt dat lage rugklachten verdwijnen en een verbetering van sportprestaties oplevert? Voeg dan de single leg romanian deadlift toe aan jou trainingsprogramma!

Waarom de single leg romanian deadlift?

Voordat ik dieper in ga op de single leg romanian deadlift is het noodzaak eerst de noodzakelijke verschillen duidelijk te maken tussen de romanian deadlift en de traditionele deadlift. De deadlift is omschreven als een heup bewegende oefening (de heup beweegt van een geheel gebogen positie naar een compleet strekkende positie). Om het nog specifieker te maken, kunnen we ook onderscheid maken in een verticale heup bewegende oefening en een horizontale heup bewegende oefening (denk aan de hip thrust). De primaire verschillen tussen romanian deadlift en de traditionele deadlift zijn als volgt:

  • De romanian deadlift start je in een staande positie en begin je met een excentrische (neerwaartse) beweging. Waar je bij een traditionele deadlift start vanaf de grond en begint met een concentrische (stijgende) beweging.
  • Terwijl beide oefeningen vanuit de heup worden bewogen, ligt er bij de romanian deadlift meer nadruk direct op het heup gewricht met een licht gebogen constante stand van de knieën. Waar juist bij de traditionele deadlift er continu gelijkwaardige druk wordt gelegd op zowel heupen als knieën tegelijkertijd.
  • Bij de romanian deadlift wordt tijdens de lift met name nadruk gelegd op het trekken vanuit de heupen naar voren door de hielen, met gevoelde rek op de hamstrings. Waar er bij de traditionele deadlift gecued wordt op het afduwen van de grond vanuit een hele voet en gewerkt wordt vanuit de knieën.
  • Ondanks dat je bij beide oefeningen grotendeels dezelfde spiergroepen aanspreekt, vraag je bij de romanian deadlift meer activatie van de bilspier en hamstrings en bij de traditionele deadlift meer activatie van de quadriceps (wat ook weer te herleiden is naar een grotere knie flexie).

Waar waren we gebleven?

Hamstringblessures zijn een van de meeste voorkomende blessures in de sport. Ze zijn vooral een uitdaging  ivm een specifieke behandeling maar ook frustrerend omdat deze blessures erg vaak voor komen in verschillende sporten, en vaak ook herhaaldelijk bij dezelfde persoon. Dit komt met name doordat mensen hun blessure niet op de juiste manier laten herstellen waardoor een recidief sneller voor komt. Het is dus tijd het roer om te gooien en pro actief aan het werk te gaan met je hamstringblessure. Wil je een op maat gemaakt programma voor jou perfecte opbouw ivm jouw hamstring klachten om vanuit een gecontroleerde deadlift naar een romanian deadlift op 1 been te gaan. Dan kunnen wij jou daar mee helpen.

De Single Leg Romanian Deadlift:

De single leg romanian deadlift is een van de beste manieren om je functioneel op je hamstrings te richten. Ondanks dat hamstring oefeningen vaak geassocieerd worden met de leg curl machine (waar knie buiging gemaakt wordt en welke zeker gericht op de hamstrings zijn) zijn de hamstrings ook afkomstig vanuit de heup wat betekent dat de heupextensie beweging (heup strekkende beweging) ook op de hamstrings zijn gericht. Waarom is dit dan zo belangrijk? Omdat het tijdens normale dagelijkse bewegingen eigenlijk heup extensie (strekking) is en niet knie flexie (buiging), die een dominante rol speelt bij bewegingen en het ontwikkelen van kracht bij tal van activiteiten zoals wandelen, hardlopen en fietsen. Dus voeg die oefening(en) toe aan je ‘revalidatie’ programma! Wel belangrijk: begin niet zo maar aan de single leg romanian deadlift en zorg eerst dat je de juiste opbouw laat adviseren met een start vanuit eerst een normale romanian deadlift en maak die je als eerst helemaal eigen voordat je door gaat naar de single leg romanian deadlift!

× Neem contact met ons op