Wat is pijn?

Wat is pijn? Pijn is ….
De vraag is meer, waarom is pijn zo enorm lastig te begrijpen? En vooral hoe leg je het in detail uit? Het is namelijk iets wat eigenlijk iedereen in wat voor vorm ook eens in zijn leven ervaart. Willen we begrijpen wat pijn is, dan moeten we toch eerst begrijpen waar de oorsprong van het begrip pijn vandaan komt.

Pijn is een signaal vanuit jouw zenuwstelsel dat er iets mis kan zijn in jouw lichaam. We ervaren het als een onaangenaam gevoel, zoals een prik, tinteling, steek, branderigheid of drukkend gevoel. Pijn kan scherp of dof zijn. Het kan komen en gaan of het is constant aanwezig.
Je kan pijn voelen in een deel van je lichaam zoals je rug, buik, borst, bekken etc.

Pijn kan helpen bij het diagnosticeren van een probleem. Pijn kan wijzen op een medisch probleem wat moet worden behandeld.

Er zijn 2 soorten pijnen die je kan omschrijven als acuut en chronisch. Acute pijn treedt meestal plotseling op als gevolg van een ziekte, verwonding of ontsteking. Het kan vaak worden gediagnosticeerd en behandeld. Het verdwijnt meestal, hoewel het soms kan veranderen in chronische pijn. Chronische pijn duurt langer en kan ernstige problemen veroorzaken.

Pijn is niet altijd te genezen, maar er zijn veel manieren om het te behandelen. De behandeling hangt af van de oorzaak en het soort pijn. Er zijn medicamenteuze behandelingen, waaronder pijnstillers. Er zijn ook niet-medicamenteuze behandelingen, zoals acupunctuur, fysiotherapie en soms chirurgie.

Maak kennis met het biopsychosociale pijnmodel, het is een uitgebreide verklaring van pijn en beschrijft het als resultaat van complexe interacties tussen biologische, psychologische en sociologische factoren. Pijn is 100 procent van de tijd een output van de hersenen en is afhankelijk van de perceptie van de input van de onderstaande factoren. Het geeft inzicht in de richting waar jouw pijn vandaan kan komen en hoe jij eventueel de link met jou pijn kan verklaren. De oplossing kan dus dichterbij zijn dan je denkt. Ervaar jij op een bepaalde manier lichamelijke pijn, dan kunnen wij jouw daar eventueel bij helpen.

Dit bericht heb ik geschreven om met name inzicht te geven waar jouw pijn vandaan kan komen en dat de oorzaak niet altijd alleen lichamelijk is. Vele factoren kunnen hierbij een rol spelen.

Netwerk Chronische Pijn | Praktijk oefentherapie cesar Joure

bron: Https://www.cesartherapiejoure.nl/wp/wp-content/uploads/2017/05/biopsychosociale-model-afbeelding.bmp

× Neem contact met ons op