Herstellen van een blessure, hoe zit dat nu precies?

Je hebt verschillende fases van herstel binnen het menselijk lichaam, en deze processen hebben ieder zijn tijdsplan om intern in jouw lichaam bezig te zijn met herstellen van bijvoorbeeld een blessure of een beschadiging van weefsel (bindweefsel) in jouw lichaam.

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met blessures, en aan elke blessure zit een vervelende kant: je kan bijvoorbeeld niet je sport of werk activiteiten uitvoeren. Je hobby’s worden beperkt want je hebt pijnklachten en kan niet optimaal uitvoeren en doen wat je leuk vindt. Kortom, je wilt zo snel mogelijk van je klachten af.

Ik zal proberen uit te leggen hoe het menselijk lichaam werkt en wat dit inhoudt voor jou blessure betreft herstel en hersteltijd. Zo heb je in ieder geval inzicht in hoe jou lichaam intern al vroeg bezig te herstellen van jou blessure. Belangrijk is: ga daar goed mee om!

Je hebt in feite 3 fases  van herstel .
1. De ontstekingsfase 1-7 dagen
2. De Proliferatiefase  2-21 dagen
3. De Remodelleringsfase 18 dagen – jaar (jaren)

1. De ontsteking fase
De eerste reactie nadat je weefsel beschadigt is vind plaats, er ontstaat een ontsteking.  Denk hierbij aan de bekende roodheid, warmte, zwelling, pijn en een beperking in functie. De acute fase van deze ontsteking duurt tussen de 24 en 48 uur afhankelijk van de ernst en de intensiteit van de klacht. Het zal daarna geleidelijk afnemen tot 10 dagen na ontstaan van de beschadiging.
Advies in deze periode: zo veel mogelijk rust geven en waar nodig en kan ondersteunend bewegen. Koelen en medicatie (ontstekingsremmers) kunnen bijdragen aan een sneller beloop. Ook fysiotherapie en advies omtrent de klacht zijn geadviseerd. Bij zwelling : omhoog leggen en evt druk aanbieden).

2. De Proliferatiefase
Deze fase start zich vaak op de 2e tot 3e dag na ontstaan van de klacht/letsel. Deze fase start wanneer de acute fase in de ontsteking beëindigt is en duurt tot ongeveer 21 dagen. Verschillende stoffen in het weefsel gaan zorgen voor herstel bevorderend gedrag. Hierdoor moet er wel voldoende zuurstof in het desbetreffende gebied aanwezig zijn, doorbloeding op de locatie van letsel of beschadiging is bijvoorbeeld van banden en kapsel om het gewricht een week na letsel 10 tot 15% van de oorspronkelijke situatie en is dus niet veel. Actief bewegen is hier wel de sleutel tot het krijgen van voldoende zuurstof en dus een betere doorbloeding. Let wel dat hier voorzichtigheid nog steeds geboden is maar beweeg geleid actief!
Advies in deze periode: fysiotherapie, waarbij nadruk wordt gelegd op beweeglijkheid vergroten, kracht opbouw, coördinatie, uithoudingsvermogen, informatie en het controleren van de ontstekingsverschijnselen.

3. De Remodelleringsfase:
Dit is de fase waarin het nieuwe weefsel weer in model wordt gebracht. Vorming van de definitieve structuur zoekt weer zijn weg. De kwaliteit van weefsel wordt hier bepaald. Deze fase kan maanden tot jaren in beslag nemen, afhankelijk hoe jij omgaat met de klacht en jou blessure. Denk aan negatieve factoren als: stress, druk of trekkracht, overbelasting op het weefsel.
Advies in deze periode: fysiotherapie gericht op problematische en sport specifieke handelingen, houding en het belang van geleidelijk steeds meer belasten. Kortom: veelzijdige, doelgerichte, functionele en/of sport specifieke training. Jij en jouw klacht moeten weer integreren in de oorsprong waar het zich in bevond.

Een voorbeeld van bijvoorbeeld spierproblematiek:
Fase 1:  0 – 5 dagen
Fase 2:  2-21 dagen
Fase 3:  21-300/500 dagen

Hopelijk geeft bovenstaande wat inzicht in wat er eigenlijk gebeurt en nodig is wanneer jij een blessure en/of weefselbeschadiging hebt. Ga hier goed mee om, en laat je goed informeren. Het zou zonde zijn als je onnodig te lang met jou blessure blijft rondlopenUitleg van het Herstel van Blessures | Fysiologie en Anatomie Jaar 1 - StudeerSnel

× Neem contact met ons op